De Vegan Challenge!

Wauw wat leuk dat je interesse hebt in de vegan week! Hoe is deze challenge tot stand gekomen? Wij – diëtisten van ProFitt – merkten tijdens ons spreekuur dat er steeds meer vraag is naar plantaardige voeding. Daarbij zijn er steeds meer geluiden dat een meer plantaardig voedingspatroon beter is, niet alleen voor de planeet, maar ook voor onze gezondheid. Hierdoor werd onze interesse steeds groter. We organiseerden daarom een scholingsavond waarbij een plantaardige diëtist, Lobke Faasen, en kaderarts CVRM, Sabine Käyser, ons alles vertelden over de voordelen van een plantaardig eetpatroon.

Oké heel interessant, we waren overtuigd. Maar nu? Hoe gaan we onze cliënten overtuigen om wat minder dierlijk te eten en vaker een plantaardig alternatief te kiezen? De term ‘vegan’ heeft voor sommige mensen namelijk een stoffig imago. Hoewel we zelf al regelmatig vlees lieten staan of voor sojadrink kozen in plaats van koemelk, waren we zelf ook nog niet expert in lekker en voedzaam plantaardig eten. En hoe leer je dit nou het beste? Ja, door het te doen!

Zo raakten we al snel enthousiast om onszelf een week uit te dagen om 100% plantaardig te eten. Hierbij vonden we twee dingen essentieel: allereerst moet het lekker zijn. We wilden onszelf maar vooral onze cliënten laten zien dat plantaardig niet saai of smaakloos hoeft te zijn. Ten tweede moet het voedzaam en volwaardig zijn. We blijven immers diëtisten!

Beter voor Mens en Klimaat!

De productie van voedsel – met name dierlijke producten zoals vlees en zuivel – is erg belastend voor ons klimaat. Het vraagt veel water, vruchtbare grond en bos van onze wereld. Het is daarom beter om minder dierlijk en meer plantaardig te eten.

Naast dat het een stuk beter is voor onze planeet, is het ook goed voor de mens zelf. Een plantaardig voedingspatroon bevat namelijk veel vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten. Bovendien is het laag in verzadigd vet en bevat het geen cholesterol. Het is bewezen dat het risico op hart- en vaatziekten afneemt bij een voedingspatroon met minder vlees en meer groente en fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten. Ook is er een lager risico op bepaalde gezondheidsproblemen wanneer je plantaardig eet zoals diabetes type 2, bepaalde soorten kanker en obesitas. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon te eten.[1]

Tegenwoordig wordt het aanbod vegan producten in de supermarkten steeds breder. Veel van deze producten zijn erg sterk bewerkt en bevatten veel toevoegingen. Het positieve gezondheidseffect van plantaardig eten wordt alleen gezien bij een zo onbewerkt mogelijk voedingspatroon. Om te weten hoe je nou zo min mogelijk bewerkt, maar wel volwaardig plantaardig eet, is de Schijf For Life geschreven; een plantaardig tegengeluid op de Schijf van Vijf, geschreven door diëtisten. Dit document hebben we als leidraad genomen voor het schrijven van deze challenge.

Meedoen?! Volg ons op instagram (@profittdietetiek) en mail info@profitt.nl