De waarheid over brood

In de jungle van voedingsmythes en misvattingen is het soms lastig te bepalen wat nu écht gezond is. Deze week nemen wij de kleur van het brood onder de loep en ontdekken we of de stelling: hoe donkerder het brood, hoe gezonder, ook daadwerkelijk opgaat.

Kleur en voedingsstoffen: een onjuiste vergelijking

De kleur van brood blijkt een misleidende indicator te zijn als het gaat om voedingsstoffen. Sommige broden krijgen hun donkere tint namelijk door toevoegingen zoals gebrande mout of gekarameliseerde suiker, die een specifieke kleur en smaak geven. Het is belangrijk om te begrijpen dat brood er donkerder uit kan zien, zelfs als het is gemaakt van witte bloem met minder vezels. Het eenvoudige ezelsbruggetje ‘hoe donkerder het brood, hoe meer vezels’ gaat dus niet altijd op.

De ProFitt keuze: volkorenbrood

Als je op zoek bent naar de beste broodkeuze, kom je uit bij volkorenbrood. Gemaakt van volkorenmeel, barst dit brood van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. De voedingsvezels in volkorenbrood bevorderen een gezond spijsverteringsstelsel en kunnen zelfs de kans op darmkanker verkleinen. Een handige tip is om te controleren of het brood daadwerkelijk volkoren is, door naar de verpakking te kijken. De benaming “volkorenbrood” is wettelijk bepaald, dus als dat op de verpakking staat, kun je er zeker van zijn dat er volkorenmeel is gebruikt.

Als je bij de bakker staat, vraag dan gerust naar het hoofdingrediënt van het brood. Of nog makkelijker, werp een blik op het etiket mits deze op de verpakking zit. Het eerste ingrediënt in de lijst is namelijk altijd het hoofdingrediënt.

De stelling “hoe donkerder het brood, hoe gezonder” kan dus als een fabel worden beschouwd. Wil je meer weten over gezonde voeding en vezelrijk eten? Volg ons dan ook op onze socials:

Instagram: ProFitt Diëtetiek ???? (@profittdietetiek) • Instagram-foto’s en -video’s
Facebook: https://www.facebook.com/www.profitt.nl
Bekijk ook onze website vol met recepten en nieuwsbrieven: Recepten – Profitt Diëtetiek & Lifestyle coaching

Liza van Bussel, februari 2024