Darmkracht; Jouw weg naar welzijn?

Darmklachten

Een aantal pijlers van gezonde leefstijl spelen een grote rol bij de gezondheid van onze darmen. Náást voeding is leefstijl namelijk ook énorm belangrijk. Denk aan voldoende drinken, bewegen maar óók rust!

Als voorbeeld een dame die de gehele dag in haar weekenden van plek A naar plek B hobbelt en daarnaast door de weeks een zittende baan heeft waardoor haar darmen de hele dag ‘in elkaar’ zitten. Ze heeft weinig rust, want na haar werk fietst ze snel door naar een sportles, waarna ze heel snel een maaltijd naar binnenschuift die ze onderweg bij de supermarkt gehaald heeft zodat ze op tijd is om daarna naar een vriendin te gaan en bij haar een koffie op de bank te drinken en bij te kletsen. Thuis aangekomen sluit ze de dag af met een serie op de bank en duikt haar bed in.

Herkenbaar? Het snelle leven, weinig tijd om te koken, willen sporten én een vriendin willen zien? Niet zo best voor je darmen! We nemen je graag mee in een aantal tips voor blije en fijne darmen!

Heb je vragen? wij helpen je graag!
wandelen in de hitte

Drink voldoende!

Vocht houdt je ontlasting soepel. Drink dagelijks 2L vocht (water, thee, zuivel en soepen tellen ook mee!). Zorg ervoor dat je gedurende de dag regelmatig water drinkt om gehydrateerd te blijven en je darmen gelukkig te houden! De vezels in je eten zuigen het vocht op, als een spons, waardoor de ontlasting als het ware makkelijker ‘glijdt’. Als je te weinig drinkt kan kans op ontstopping, ook wel obstipatie genoemd, ontstaan.

Zorg voor een hoge vezelintake

Daarentegen is het belangrijk dus voldoende vezels te eten. Ze zijn súper voor je spijsvertering. Er zijn 2 soorten vezels, de één houdt vocht vast en andere dient als bron voor darmbacteriën. Wil je blije darmen? Eet ze dan beide! Het liefst ook nog eens gecombineerd. Dit betekend groenten, fruit en peulvruchten combineren mét volkorengranen! Het liefst wil je verdeeld over de dag minimaal 250 gram groenten en 2-3 porties fruit binnen krijgen. Met 1 portie bedoelen we dus niet 1 mandarijn ;). Kies ook altijd de volkorenvariant óf een vezelrijke variant! Let hier dus óók op als je een Kant&Klaar maaltijd koopt in de supermarkt net zoals de cliënt in het voorbeeld.

Mega vezels: er zijn een aantal voedingsmiddelen die supervezels bevatten. Ze werken als prebiotica. Ook wel niet-verteerbare voedingsvezels genoemd en deze leven niet in tegenstelling tot probiotica. Voorbeelden zijn bananen, prei, witlof, knoflook, ui, hele granen en asperges (hier begint het seizoen bijna van, yes!).

Voedingsadvies specifiek voor jouw darmklachten nodig?

Maak vandaag een afspraak met jouw ProFitt darm gespecialiseerde diëtist.

Ik wil een afspraak maken

Prebiotica

Kunnen helpen bij herstellen en handhaven van een gezonde darmflora waardoor de spijsvertering verbeterd kan worden. Ook kan het immuunsysteem worden versterkt en ontstekingen worden verminderd. Als je PDS (prikkelbare darmsyndroom hebt) kan dit een gunstige bron van voeding zijn voor jouw klachten! Probeer eens een schepje zuurkool toe te voegen aan je avondmaaltijd of geniet van een glas kefir als tussendoortje voor een dosis probiotica! Verder vind je probiotica in andere gefermenteerde voeding zoals onder andere yoghurt, kimchi en gefermenteerde sojaproducten (zoals miso en tempeh)*.

Beweging!

Naast dat dit goed is voor je conditie, worden je darmen hier ook blij van; ze raken beter doorbloed en duwen het voedsel krachtiger vooruit; je spijsverteringskanaal heeft voldoende ruimte. Zit je de hele dag op je stoel (stil) zoals vele kantoorbanen (of sport je statisch) dan hebben de darmen deze voordelen niet! We raden je daarom aan minstens 60 minuten per dag te bewegen. Doe dit het liefst in verschillende blokken zodat je de gehele dag actief bent en de ‘voortduwing’ hebt in je spijsverteringstelsel. Sta regelmatig op, strek je benen en maak een korte wandeling om de bloedsomloop te stimuleren en je spijsvertering op gang te houden!

Woon je niet in Nijmegen? Geen probleem

Plan vandaag jouw eerste online consult

Ik wil een online diëtist

Rust en Regelmaat

Zoals we al in het voorbeeld aangeven, is de gehele dag in een ‘rush’ leven en door de dag ‘vliegen’ niet fijn voor je zenuwstelsel en ook niet voor je spijsverteringsstelsel. Als je naast de juiste inspanning ook ontspanning neemt kan er extra bloed beschikbaar komen voor je spijsvertering. Je buik wordt blij van de combinatie van in- én ontspanning. Vergeet dus niet om af en toe een moment voor jezelf te nemen om te ontspannen en tot rust te komen. Of het nu gaat om meditatie, yoga of gewoon rustig een boek lezen. Het is belangrijk om de dagelijkse stress te verminderen en je lichaam de rust te geven die het nodig heeft. Je darmen zullen je dankbaar zijn voor deze extra zorg! Trap die rempedaal eens in en neem een stapje terug.

En tot slot: REGELMAAT. Zorg dat je op gezette tijden eet én dagelijks beweegt! Voel je aandrang, stel dan niet uit en neem je tijd. Een gevarieerd en vezelrijkvoedingspatroon kan zorgen voor veel klachtenmindering!

Tot Slot

* Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde prebiotische voedingsmiddelen en ervaren mogelijk gas, opgeblazenheid of andere spijsverteringsproblemen. Dan is het nuttig om een afspraak te maken om te ontdekken welke triggers zorgen voor de klachten. Dit doen wij middels een eliminatie-herintroductie dieet. Soms zijn er meer verborgen triggers dan je denkt. De inname van bepaalde triggers in voeding worden dan voor een tijdje vermeden waarna we ze 1 voor 1 gaan herintroduceren met gereduceerde hoeveelheid volgens bepaalde richtlijnen.

Hoe blij zijn jouw darmen als jij dit minstens 2 weken uitprobeert?

Benieuwd hoe het dan zit met vettere & suikerrijke producten? Of wil je meer weten over het opstellen van een gebalanceerd/gevarieerd voedingspatroon? Stuur een mail voor meer info of maak een afspraak!

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen voor een gepersonaliseerd advies over voeding en darmgezondheid, vooral als je specifieke gezondheidsproblemen hebt en klachten ervaart.

ProFitt fan?!

Op onze instagram pagina delen we veel meer leuke tips en weetjes over o.a. je darmen

ProFitt insta

Welk deel van je dieetadvies wordt vergoed?

Benieuwd naar welk deel van de kosten door je zorgverzekeraar worden vergoed? Kijk dan hier voor het volledige overzicht van de vergoedingen. 

Voedingsadvies of een dieetplan nodig? 

Plan een uit de basisverzekering vergoed consult bij ons in.

advies gesprek hulp bij afvallen

Vraag jouw eerste afspraak aan

Nadat je het formulier hebt ingevuld, nemen we zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen.

Dietist Nijmegen aanvraag

Naam(Vereist)