Een duurzame gezonde leefstijlaanpassing die écht bij jou past? Waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en makkelijker of meer kan bewegen, dat wil toch iedereen?

We nemen je met deze blog graag mee in het GLI COOL traject. Het is een gecombineerde leefstijl interventie die wij in diverse wijken in Nijmegen aanbieden. Verschillende diëtisten van ProFitt verzorgen deze GLI, namelijk: Veerle, Joni, Willemijn, Liza en Tamara.

Loop jij er al langer tegen aan dat je alle ballen hoog houdt op werk, thuis, als mantelzorger en niet aan je zelf toekomt? Omdat je simpel weg niet weet waar je de tijd vandaan moet halen, of omdat je door de bomen het bos niet meer ziet? Maar wel héél graag stappen zet om je fitter en energieker te voelen?

Tijdens het GLI traject ga je samen met de groep en jouw leefstijlcoach vaardigheden leren en handvatten ontwikkelen. Hierdoor krijg je meer inzicht in je eigen patronen en gedragingen en leer je deze op een gezonde manier aan te passen op de manier hoe het voor jou het beste werkt. Op deze manier houd je meer energie over voor andere waardevolle activiteiten.

Rol van de leefstijlcoach:

Als leefstijlcoach helpen we jou bij het zetten van stappen richting een duurzaam gezondere leefstijl. Hierbij komen onder andere topics als voeding, beweging, slaap, ontspanning en gedrag aan bod. Denk niet enkel aan ‘wat is voldoende beweging?’ of ‘wat is gezonde voeding?’. Vrijwel iedereen weet het antwoord op deze vragen wel. Alleen het toepassen ervan – en misschien nog wel lastiger – het volhouden, dat is waar veel mensen hulp bij kunnen gebruiken. Nee, wij zullen inzetten op een overkoepelende aanpak. Denk aan onderwerpen zoals: ‘Wat zijn energievreter/energiegevers?’, ‘Wat voor sportaanbod is er in de wijk?’, ‘Wat zijn jouw drijfveren?’, ‘Wat maakt jou gelukkig?’, ‘Waar liggen kansen?’ of ‘Hoe kan je je slaap optimaliseren?’ – heb je ooit gehoord van ‘slaaphygiëne? En nee dan bedoelen we niet tandenpoetsen voor het slapen!;) –en ga zo maar door!

Onze leefstijlcoach kijkt door middel van individuele gesprekken mee wat jouw doelen zijn en wat er nodig is voor jou als persoon. Daarnaast zijn er ook momenten om te sparren met de groep tijdens de groepssessies.

Ook realiseren we samen met de buurtsportcoach verschillende momenten om te kijken hoe we beweging kunnen integreren in jouw leven en afgestemd naar jouw eigen wensen en behoeftes.

De eerste GLI’s zijn afgerond. We nemen je graag mee in één van de verhalen van de deelnemers die de GLI COOL gevolgd heeft:

“ “Daar gaan we weer met een afvalclubje”. Nou, ik ben er wel achter dat het zo niet werkt. Het gaat om het aanpakken van je hele leefstijl waardoor je gezonder gaat leven en daardoor krijg je bijbehorende positieve effecten. Voeding is maar een onderdeel van het traject, we weten ook allemaal wel dat we moeten bewegen, maar de invloed van slaap, stress en ontspanning, dat lijken we massaal te vergeten. Er worden verschillende trajecten ingezet voor mensen met obesitas, maar ik denk dat dit voor veel meer mensen goed zou zijn. Het traject kan voor iedereen winst opleveren op het gebied van gezonde leefstijl. Het is namelijk geen afvalclubje, ook al was afvallen voor vele bij de Cool groep Dukenburg wel een wens. Het afvallen is misschien niet bij iedereen met de cijfers van onze dromen gebeurd, maar we zijn er allemaal gezondheid technisch op vooruit gegaan (beter slapen, lekker in je vel zitten, meer bewegen ect), en zeg nou zelf.. wat is het belangrijkste?”

Spreekt dit je nou allemaal aan en vraag je je af wanneer je in aanmerking komt voor een GLI: volg onderstaande stappen en bel ons op!

  • Ben je 18 jaar of ouder?
  • Is er sprake van overgewicht (BMI 25-30) én verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten?
  • Óf is er sprake van obesitas (BMI >30)?
  • En ben je gemotiveerd om aan de slag te gaan met jouw leefstijl?

Wat kost het? Voor veel van jullie zal het ‘gratis’ zijn omdat de zorgverzekeraar het in de meeste gevallen 100% vergoed. Bij een aantal is dit niet het geval. We kijken dan graag samen met jou naar of dit het geval is en wat andere opties zijn!

Interesse in andere GLI’s of heb je vragen óf wil je je aanmelden? Neem dan gerust contact met ons op via 024-2042200.

Joni Geurts, mei 2023