Voedingsadvies in tijden van ziekte: wat moet ik eten?!

Voedingsbegeleiding bij kanker

We begrijpen dat deze periode veel van je vraagt en dat het zorgen voor jezelf en het maken van de juiste voedingskeuzes extra uitdagend kan zijn. Je lichaam werkt mogelijk niet mee en je kunt te maken krijgen met klachten die eten bemoeilijken. Bovendien is er op internet veel advies te vinden over voeding bij kanker, waardoor het moeilijk kan zijn om te bepalen wat wel en niet goed is om te eten. De diëtisten van ProFitt, met specialisatie in oncologie, staan klaar als een waardevolle ondersteuning gedurende je diagnose of tijdens het herstel van een intensieve behandelingstraject.

Wij begrijpen de complexiteit van deze situatie en bieden begeleiding en advies om je te helpen bij het aanpassen van je voedingspatroon. Of het nu gaat om veranderingen in smaak door de ziekte of behandelingen, slijmvorming, een droge mond, of kauw- en slikproblemen, onze diëtisten staan voor je klaar om gespecialiseerd advies te geven over voeding bij de behandeling kanker. Samen willen we jou ondersteunen op je weg naar een optimale voeding tijdens je strijd tegen kanker of tijdens het herstelproces.

Stel ons je vragen
Diëtist Nijmegen gesprek

Help mijn smaak veranderd

Een groot deel van de mensen met kanker merkt een verandering in de smaak, dat zowel door de kanker zelf of door de behandeling kan komen. De smaakbeleving verandert doordat de smaakdrempels voor zoet, zout, zuur en bitter zowel verhoogd als verlaagd kunnen zijn. Hierdoor smaakt het eten anders waardoor zelfs water een vieze smaak kan hebben. De kwaliteit van het slijmvlies van de mond en de neus, de smaakpapillen, de kauwfunctie, de reukzenuwen en het speeksel zijn belangrijk voor een goede smaak- en geurbeleving. Smaakveranderingen kunnen bestaan uit totaal smaakverlies (ageusie), verminderde smaak (hypogeusie) en verstoorde en vieze smaaksensatie bij normaal gesproken plezierige smaken (dysgeusie).

Wat te doen als ik slijmvorming heb of een droge of pijnlijke mond?!

Na bestraling in het hoofd-halsgebied kan er taaislijm (moeilijk weggeslikt of opgehoest slijm) in de mond voorkomen. Dit komt omdat de grote speekselklieren zijn mee bestraald en zo beschadigen. Hierdoor produceren deze speekselklieren taaislijm dat moeilijk kan worden weggeslikt. Dit taaie slijm wordt bijna nooit veroorzaakt door voeding. Ook kan er soms een te kort aan speeksel ontstaan waardoor er juist last krijgt van een droge mond. Zowel chemotherapie als bestralingen kunnen het mondslijmvlies beschadigen en zo ontstekingen in de mond/keel veroorzaken, waardoor je kans hebt op een pijnlijke en ontstoken mond of keel.

Diëtist Nijmegen online videogesprek

Behoefte aan voedingsbegeleidingsbegeleiding binnen je behandeltraject of tijdens je herstel?

Je bent welkom bij ons je vragen te stellen

contact
Dieetadvies

Kauw en slikproblemen

Kauw- en slikproblemen zijn er in veel vormen met verschillende oorzaken. De klachten kunnen van lange of korte duur zijn. Het is belangrijk om te kijken wat wel en wat niet gaat met betrekking tot eten. Door moeilijk kauwen en slikken duurt het eten van een maaltijd langer en vergt het meer energie. Overleg bij aanhoudende problemen met de arts voor een verwijzing naar een logopedist en diëtist. Wij werken samen met logopedisten en kunnen je van advies voorzien wát je het best kunt eten en in welke consistentie (dikte).

Zijn voedingssupplementen/antioxidanten aan te bevelen?

Wanneer je gezond en gevarieerd eet zoals veel groenten, fruit en volkoren producten is het niet altijd nodig om gebruik te maken van voedingssupplementen. De enige reden om supplementen met extra vitamines en mineralen (en antioxidanten) te slikken is wanneer je een tekort hebt. Het slikken van voedingssupplementen helpt niet om de kans op het opnieuw krijgen van kanker te verkleinen (dit geldt voor alle soorten en alle hoeveelheden supplementen). Gezond eten werkt beter tegen kanker dan het slikken van voedingssupplementen.

Wat zijn voedingssupplementen?
Voedingssupplementen zijn pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes met vitamines, mineralen, kruiden of andere stoffen. Soms bevatten ze één stof, zoals een vitamine C supplement, en soms een combinatie van stoffen, zoals een multi-vitamine supplement.

Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten zijn stoffen zoals vitamine C of selenium die beschadigingen aan de cellen in ons lichaam kunnen tegengaan. Deze beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat gezonde cellen zich ongeremd gaan delen, wat kan leiden tot kanker.

Wij staan klaar om te helpen bij het navigeren door de wereld van voedingssupplementen en het bieden van voedingsadvies op maat.

Een coaching gesprek in Nijmegen

Spreekuur op locatie in Nijmegen of aan huis

Onze oncologisch geschoolde diëtisten helpen jou graag met voedingsadvies bij jouw behandeltraject of bij je herstel hiervan. Hierbij kijken we altijd naar de ingezette behandeling en het bijpassende dieet. Onze diëtistenpraktijk kun je vinden op verschillende plekken in Nijmegen. Het spreekuur van de ProFitt diëtist in Nijmegen verschilt per locatie, maar door vrijblijvend contact met ons op te nemen via 024-2042200 kun je eenvoudig een afspraak plannen.

Je ProFitt diëtist aan huis:
Indien het niet mogelijk is de praktijk zelf te bezoeken, komen wij ook bij je aan huis.

Diëtist spreekuur in Nijmegen
Diëtist Nijmegen advies

Eerste consult plannen

Een diëtistisch consult wordt vanuit de basisverzekering vergoed vanuit je zorgverzekering. De eerste drie behandeluren van een kalenderjaar zijn zo gratis, indien je al door je eigen risico heen bent. Heb je vragen of de vergoeding van de diëtist voor jouw situatie? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen hoe de vergoeding voor de diëtist voor jou eruit ziet.

Het Oncologie Netwerk Gelderland Zuid

ONZG is een muldisciplinair oncologie netwerk, dat zich uitstrekt van Zuid-Gelderland, via Land van Cuijk naar de Kop van Noord-Limburg.

Ook de oncologie dietisten van ProFitt zijn aangesloten bij het ONZG. Het ONZG bestaat uit zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten en hun naasten, tijdens en na kanker.
Een goede ondersteuning kan veel bijdragen aan de kwaliteit van zorg en van jouw leven. Na de diagnose kanker kun je diverse hulpvragen ervaren op verschillende gebieden.
ONZG brengt de kennis en ervaring bij elkaar en stemt de zorg af, tussen de gespecialiseerde zorg in het ziekenhuis en de zorg bij jou in de buurt. Gestelde kwaliteitseisen aan de zorgverlener waarborgen de kwaliteit van de zorg.

Onze website www.onzg.nl geeft inzicht in de zorg die bij u in de regio geboden wordt.

Diëtist Nijmegen online videogesprek