Deze week staat in het teken van de Bewustwordingsactie rondom goed gevoed ouder worden. Een onderwerp dat niet alleen van belang is voor de oudere generaties, maar voor ons allemaal.
In Nederland is ondervoeding namelijk een groeiend probleem, met name onder thuiswonende ouderen. Schrikbarend genoeg is 8,5% van alle 65-plussers ondervoed, en zelfs 16% van de thuiswonende kwetsbare 65-plussers. Deze groep omvat ouderen met verschillende uitdagingen, zoals een verminderde eetlust, een slecht gebit, moeite met boodschappen doen, etc.
De gevolgen van ondervoeding zijn ernstig en hebben een directe impact op de gezondheid van ouderen. Toch zijn zij zich vaak niet bewust van de risico’s die hieraan verbonden zijn. Als er geen actie wordt ondernomen, zal het aantal mensen met ondervoeding alleen maar toenemen, met verstrekkende gevolgen voor de volksgezondheid en de beschikbaarheid van zorg.
Het is belangrijk om te beseffen dat goede voeding gedurende ons hele leven van belang is, vooral bij het ouder worden. Het binnenkrijgen van voldoende eiwitten en energie is cruciaal voor het behoud van spiermassa en kracht, wat op zijn beurt de kwaliteit van leven kan verbeteren.
Maar hoe kunnen we onze naasten/ouderen helpen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen? Hier zijn een paar eenvoudige stappen die we kunnen nemen:
  • Ga in gesprek over eetlust, boodschappen doen en koken.
  • Vraag wat de ander nodig heeft om voldoende en voedzaam te eten.
  • Zorg voor gevarieerd en eiwitrijk voedsel in huis, zoals melk, kaas, eieren, vlees, vis, noten, en peulvruchten.
  • Test (het risico op) ondervoeding en bespreek samen of advies van de huisarts of diëtist nodig is!
  • Wist je dat in 2040 zijn meer dan 408.000 65-plussers ondervoed zullen zijn? Laten we samen bijdragen aan een gezonde en welvarende oude dag voor iedereen. Samen maken we het verschil!
#GoedGevoedOuderWorden #Bewustwording #Gezondheid #Ouderenwelzijn