Sportvoeding: Van te gezond naar ongezond

‘’Het was lang wikken en wegen voordat ik besloot een afspraak in te plannen. Zelf weet ik echt wel wat gezond eten is en wat niet. Zo ben ik al een tijdje super goed met voeding bezig en laat de suikers uit koek/ chocolade en frisdrank helemaal staan.
Hierdoor kamp ik met een bijkomend probleem: ik maar blijf afvallen! Ondanks dat ik voor mijn gevoel flink eet. Ik eet zelfs meer dan mijn man! Maar goed, in mijn achterhoofd weet ik ook wel dat ik veel verbrand: 9 uur sporten per week in combinatie met fietsen naar werk. Gedurende de dag zit ik ook nauwelijks stil. Om deze reden heb ik toch maar een afspraak gemaakt bij een sportdiëtist. Want ben ik zo wel echt goed bezig?

Oja, ik wil ook graag wat strakker in vel zitten. Ik ben helemaal niet tevreden ben over mijn buik en mijn benen mogelijk ook wel wat gespierder met al dat fietsen en de krachttraining.’’

Tijdens mijn spreekuur kwam deze sportster al opgelucht binnen, ze was blij dat ze eindelijk haar zorgen kon uiten en er iemand met kennis meekijkt die samen de puntjes op de ‘’i’’ kan zetten.

Het eerste gesprek bestond zoals gebruikelijk uit het doornemen van de huidige gezondheid met daarbij een analyse van het beweeg- en voedingspatroon. Ook de lichaamsmeting mag hierbij niet ontbreken. Dit is voor sporters en voor mij als sportdiëtist, namelijk een belangrijke referentie.

Deze meting was een teleurstelling voor deze sportster. De spiermassa was zelfs lager dan het gemiddelde van haar leeftijd, dat terwijl ze zo actief is en veel sport.

Voor mij was dit al meteen een teken dat het voedingspatroon niet volwaardig was. Dat bleek inderdaad te kloppen. Op sportdagen met 2 uur stevig doorfietsen bleek ze ruim 1500 kcal te weinig binnen te krijgen, dit staat gelijk aan de energie van je lunch en warme maaltijd bij elkaar. Zo’n tekort aan energie en voedingsstoffen maakt het ónmogelijk om spiermassa op te bouwen. Zelfs niet met grote hoeveelheden kwark, skyr, noten, eieren, vlees en vis. Deze eiwitten worden dan door je lichaam gebruikt om alle essentiële functies in gang te houden.

Als sportdiëtist kom ik erg vaak – vooral duur- sporters tegen die over het algemeen gezond eten, maar veel te weinig eten. Dit resulteert zich dan bijvoorbeeld in vermoeidheid, een vermindert herstel en afbraak van spiermassa.

Daarnaast is er nog het lichaamsbeeld. Is het echt realistisch wat je tegenwoordig ziet op Social media? Fitgirls die slank maar toch gespierd willen zijn? En welk gewicht is dan goed? Zijn dat echt belangrijke waardes voor jou als persoon en maakt dat je echt gelukkig? Als diëtist wil ik je meer laten focussen op hoe je je voelt en wat gelukkig zijn voor jou echt betekend. Dit zijn veel belangrijke waardes dan je geluk en je humeur af laten afhangen van een cijfertje.

Laura Hoogers, maart 2021