Pasta, brood, chocolade, snoepjes, koekjes, suiker. Allemaal producten waarvan vaak wordt gezegd dat je er ‘dik’ van wordt. Maar, is het wel zo dat je van deze voedingsmiddelen aankomt? En wát in deze producten zorgt er dan precies voor dat je aankomt? Deze vragen kun jij na het lezen van deze blog beantwoorden!

Energiebalans
Óf en hoe snel je ergens van aankomt heeft alles te maken met het begrip: ‘de energiebalans’.
Vergelijk je lichaam maar met benzine voor een auto. Wat benzine doet voor een auto, doet voeding met je lichaam: het geeft je energie. De tank benzine loopt leeg door te autorijden, de energie uit je eten verbrand je door te bewegen, te denken, door je voedsel te verteren etc.. Wie veel in beweging is, verbruikt dus veel energie. Bij een auto gaat er een lichtje branden als de tank met benzine bijna leeg is en je kunt maar tot een maximaal aantal liter tanken, dan is de tank vol. Voor ons lichaam is dit moeilijker: je lichaam kan je wel aangeven wanneer onze tank bijna leeg is: door middel van honger of ‘een knorrende maag’, maar wij krijgen steeds een minder goed signaal als onze tank vol zit. Mensen kunnen vaak nog nét dat ene nagerecht of lekkernij eten,  terwijl men éigenlijk al ‘vol’ zit. Ons lichaam heeft dus geen duidelijke stopknop, zoals een tank benzine dat wel heeft. Als er meer wordt gegeten dan ons lichaam verbruikt, dan slaat je lichaam de niet gebruikte energie op in de vorm van vet. Het gevolg: je wordt dikker.

Wanneer ben je in energiebalans
Wil je weten of je in energiebalans bent, dan is je gewicht de beste graadmeter om hierachter te komen. Blijft je gewicht stabiel, dan ben je in energiebalans. Eet je minder dan je verbruikt, dan val je af en eet je meer dan je verbruikt, dan kom je aan.

Hoe kun je je energiebalans beïnvloeden
Wil je afvallen of juist op gewicht blijven, dan is het noodzaak om je energiebalans te beïnvloeden, door óf de kant van het verbruik (beweging) te verhogen, óf de kant van inname (voeding) te verlagen. Een feitje: men moet 7777 kcal minder eten om 1 kg vetmassa te verliezen. Dit kun je doen door op verschillende voedingsstoffen ‘te bezuinigen’, zoals vetten,  koolhydraten, eiwitten of alcohol. Het meest effectief is om dit te doen met vetten, aangezien vetten namelijk 9 kcal per gram bevatten. Daarna komt alcohol met  7 kcal per gram en koolhydraten en eiwitten leveren beiden 4 kcal per gram. Door iedere dag 500 kcal minder binnen te krijgen dan je nodig hebt óf door meer te bewegen dan je binnenkrijgt, kun je gemiddeld genomen 0,5-1 kg per week afvallen! Een heel mooi resultaat dus.

Praktische aanpassingen
Hieronder zie je drie voorbeelden van calorierijke en aangepaste caloriearme maaltijden. Door dit soort aanpassingen structureel toe te passen, kan ook jij je gewicht blijvend verlagen!

calorierijk ontbijt kcal caloriearm ontbijt kcal
2 croissantjes 314 2 sneetjes volkoren brood 164
Besmeerd met roomboter 92 Besmeerd met (dieet)halvarine 36
Belegd met ene helft jam, andere helft hagelslag 37, 68 Belegd met halvajam en de ander met kipfilet 18, 19
1 beker volle yoghurtdrink 140 1 beker halfvolle melk 115
Totaal 651 kcal Totaal 352 kcal
calorierijk middageten kcal caloriearm middageten kcal
4 sneetjes brood 328 3 sneetjes volkoren brood 164
Besmeerd met margarine 144 Besmeerd met (dieet)halvarine 36
2x belegd met salami
1x belegd met worst
1x belegd met 48+ kaas
118
46
74
2x belegd met casselerrib
1x belegd met kipfilet
1x belegd met 20+ kaas
40
19
47
1 beker jus d’órange (3 sinaasappels geperst) 110 1 sinaasappel
+ 1 beker water
61
0
Totaal 820 kcal Totaal 467
calorierijk avondeten kcal caloriearm avondeten kcal
80 gram slavink 222 80 gram rundervink 178
1 juslepel vette jus 165 1 juslepel vetarme jus 65
4 aardappelen 145 4 aardappelen 145
200   gram spinazie a la crème 150 200 gram verse spinazie 50
Totaal Kcal 682 Totaal 423 kcal