Vorige week dinsdag hebben Veerle, Liza en Joni een Congres dag van het Chronisch Zorgnet gevolgd. Hierbij waren verschillende sprekers aan het woord. Een opvallende en interessante spreker was Luc van Loon, professor Nutrition and Exercise. Hij vertelde over Anabole resistentie bij veroudering. Wat betekent dit nou precies? De vraag die bij veel mensen in het hoofd speelt is; ”kan je op latere leeftijd nog wel voldoende spiermassa creëren?”

Daarvoor nemen we jullie mee in een aantal zaken. Er zijn 2 factoren van invloed op de spieraanmaak: De absorptiesnelheid en de samenstelling. Neem bijvoorbeeld Leucine, dit is een aminozuur die spieraanmaak stimuleert. Naast een eiwit is er ook fysieke inspanning nodig. Op elke leeftijd heeft de spier de mogelijkheid om aan een activiteit aan te passen en dus spiertoename te realiseren. Dit betekent dus dat ook dat je op 70-jarige leeftijd spiermassa kan ontwikkelen. Vaker zien we dat de spiermassa op latere leeftijd minder wordt, niet omdat de spier dit niet kan realiseren maar omdat we vaak minder bewegen en minder (eiwitten) eten. Echter door ziekte, artrose of amputaties wordt fysieke inspanning moeilijker, maar de spierzelf is prima in staat om aan te passen.

Wat kan je nou zelf doen? > Fysieke inspanning & Voeding combineren!!
Het komt dus niet door de leeftijd dat er spiermassa verlies is, het is dus niet epidemiologisch, maar juist door de verminderde activiteit (bv. ziekte, ongeluk etc.) en ‘verkeerde’ voeding. 
Heel basaal kun je stellen dat je 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig hebt (bij een gezond persoon). Tijdens een ziekenhuis opname (iemand is ziek en heeft een verhoogde behoefte) eten mensen gemiddeld zo’n 0,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Dit ligt dus vér onder de behoefte.

Hoe lossen we dit nou op?Door pre- en postoperatief maar zeker ook tijdens de opname voldoende eiwitten uit de basisvoeding te halen, eiwitten verdelen over de dag en eiwit verrijkte (basis)voeding in te zetten én daarnaast een samenwerking met de fysiotherapeut aan gaan. Want allen fysieke inspanning en voeding samen zorgen voor spiermassa opbouw. Eiwit geeft ons aminozuren en is de bouwsteen voor de spieren. Hierdoor wordt er spier aangemaakt door de vertering van eiwit; dit heeft in het lichaam een heel chemisch proces die we je besparen. Basaal gezien kan je stellen: aminozuur in de darmen –> dan in het bloed –> komt het bij de spier aan –> anabole stimuli. Als er iets misgaat in de vertering in je eiwit heb je al een probleem en kan spier moeilijk aangemaakt worden. Heb je bv. last van maag- en darmklachten? Maak je onvoldoende speeksel aan voor vertering? Dan kan het zijn dat je ‘spier’ moeilijker aanmaakt. Vraag onze maag- en darmdiëtisten raad! Dit zijn Willemijn, Joni, Anne en Liza.

Wat we in elk geval zeker weten: Eiwitten eten stimuleert spier aanmaak met 40%. ‘Je bent wat je eet!’ zeggen we dus!
Trouwens even tussendoor; Wist je dat je houding invloed heeft in de vertering van eiwitten? En dat je goed moet kauwen voor een goede eiwitopname?

Even terug naar waar we deze blog begonnen: ‘Kan je op latere leeftijd voldoende spiermassa creëren?’ JA!!!
Voeding en fysieke inspanning zorgt samen voor spieropbouw! Het kan elkaar versterken (of verzwakken).  Als je het combineert dan heb je meer aan je opname van je voeding. Je hebt dus meer effect! Hierbij is het moment van inname dus zeer belangrijk. Met fysieke invloed kan je meer doen met zelfde hoeveelheid eiwitten. Daarom werken wij samen met verschillende fysiotherapeuten! Of je kan zeggen: met minder fysieke inspanning heeft dezelfde hoeveelheid eiwitten minder invloed…..
Wanneer er ziekte of leefstijl in het beeld is dan zorgt ervoor dat er een versneld spiermassa verlies. Het vermogen om te reageren op anabole stimuli wordt minder.

Dan komen er wellicht een aantal vragen naar boven als; ‘Wat zijn eiwitten?’, ‘Welke producten bevatten eiwitten?’, ‘Hoeveel eiwitten moet ik dan eten’, ‘Die Leucine waar jullie over praten, waar zit dat in?’, ‘Wanneer is er maximale spieraanmaak?‘, ‘Is die late night snack nou zo nuttig?’, ‘Wat is het beste moment van intake’, ‘Kan ik met cardiotraining ook spiermassa opbouwen?’, ‘Is een plantaardig voedingspatroon ook wenselijk?’.

Benieuwd naar hoe dit in de praktijk werkt en wil je antwoorden op jouw óf bovenstaande vragen? Neem dan gerust contact met ons op via Instagram DM / facebook bericht of 024-2042200.

Wij werken graag met jou én de fysiotherapeut samen om te zorgen dat je spieren zo optimaal mogelijk functioneren en/of herstellen.

Joni Geurts, maart 2023