Vegetarische quinoa tempeh bowl
Projectgroep Studentensmaak – vijf studenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de HAN – zijn aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een recept geschikt voor mensen met een prikkelbare darm*. Het recept is eenvoudig, snel en makkelijk verteerbaar. Het is dan ook gluten- en lactosevrij en plantaardig.
Hoofdgerecht
2 personen, 30 minuten
Ingrediënten:
- 150 gram quinoa
- 1 courgette, in blokjes gesneden
- 1 rode paprika, in reepjes gesneden
- 1 wortel, geraspt
- Handvol spinazie, fijngesneden
Voor de tempeh:
- 200 gram stevige tempeh, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel glutenvrije sojasaus
- 1 theelepel olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
Voor de dressing:
- 2 eetlepels olijfolie
- Sap van 1 citroen/limoen
- Stukje gember
- 1 theelepel ahornsiroop of een andere zoetstof naar keuze
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking, voeg een snufje zout toe aan het kookwater.
- Meng de tempeh-blokjes met sojasaus, olijfolie, paprikapoeder, zout en peper. Bak de tempeh in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Voeg in dezelfde pan de courgette, rode paprika en geraspte wortel toe. Roerbak gedurende 5-7 minuten tot de groenten zacht zijn maar nog steeds knapperig. Voeg vervolgens de fijngesneden spinazie of boerenkool toe en roerbak tot het net verwelkt is.
- Meng in een kleine kom olijfolie, citroensap, fijngesneden gember, ahornsiroop, zout en peper voor de dressing.
- Verdeel de gekookte quinoa over de kommen, voeg de geroerbakte groenten en gebakken tofu toe. Drizzle de dressing over de bovenkant.
Recept van Studentensmaak,
Voeding en Diëtetiek studenten