Vegetarische quinoa tempeh bowl 

Projectgroep Studentensmaak – vijf studenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de HAN – zijn aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een recept geschikt voor mensen met een prikkelbare darm*. Het recept is eenvoudig, snel en makkelijk verteerbaar. Het is dan ook gluten- en lactosevrij en plantaardig.

Hoofdgerecht
2 personen, 30 minuten

Ingrediënten:

  • 150 gram quinoa
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 wortel, geraspt
  • Handvol spinazie, fijngesneden

Voor de tempeh:

  • 200 gram stevige tempeh, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel glutenvrije sojasaus
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 citroen/limoen
  • Stukje gember
  • 1 theelepel ahornsiroop of een andere zoetstof naar keuze
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking, voeg een snufje zout toe aan het kookwater.
  2. Meng de tempeh-blokjes met sojasaus, olijfolie, paprikapoeder, zout en peper. Bak de tempeh in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  3. Voeg in dezelfde pan de courgette, rode paprika en geraspte wortel toe. Roerbak gedurende 5-7 minuten tot de groenten zacht zijn maar nog steeds knapperig. Voeg vervolgens de fijngesneden spinazie of boerenkool toe en roerbak tot het net verwelkt is.
  4. Meng in een kleine kom olijfolie, citroensap, fijngesneden gember, ahornsiroop, zout en peper voor de dressing.
  5. Verdeel de gekookte quinoa over de kommen, voeg de geroerbakte groenten en gebakken tofu toe. Drizzle de dressing over de bovenkant.

Recept van Studentensmaak,
Voeding en Diëtetiek studenten