Vegan sticky tofu

Hoofdgerecht
2 personen, 30 minuten (60 minuten voorbereiding)

Ingrediënten:

  • 400 gram tofu
  • 2 tl maïzena
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 500 gram Japanse wok groente
  • 150 gram volkoren noodles (ongekookt)
  • Voor de saus
  • 1 eetlepel Sojasaus
  • 1 eetlepel Ketjap Manis
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ theelepel suikers
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1,5 cm gember (geraspt)
  • 1 theelepel azijn
  • 1 theelepel chilivlokken of sambal
  • 1 theelepel maïzena
  • 1,5 eetlepel water
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

Tip voor extra knapperige tofu:

Laat de tofu uitlekken voor gebruik. Dat doe je, door het blok (400 gram) doormidden te snijden en op 2 vellen keukenpapier te leggen. Leg er daarna een snijplank op en dan iets wat zwaar is (voorbeeld een kookpan gevuld met water). Laat dit zo’n uurtje staan, zodat het water kan wegtrekken uit de tofu. Een stevig blok kan makkelijker gebakken worden.

Bereidingswijze:

  1. Snij de tofu in blokjes van 3×3 cm. Bestrooi de blokjes met de maïzena en schud de schaal even om, zodat de maïzena alle blokjes bedekt.
  2. Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak de tofublokjes hierin, totdat ze rondom goudkleurig en knapperig zijn. TIP: Laat de tofu eerst een paar minuten bakken en schep daarna pas om tot dat alle kanten gekleurd zijn.
  3. Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook en kook de rijst volgens de aanwezigen op de verpakking. Giet af, roer door met een vork en laat de deksel op de pan staan tot gebruik.
  4. Verhit de olijfolie in de een wok/koekenpan en wok de groente 6-8 minuten beetgaar.
  5. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus in ’n schaaltje en giet dit over de gebakken tofu in de pan. Verhit het geheel nog even, totdat de maïzena in de saus de boel indikt. Voeg eventueel ’n beetje extra water toe als je vindt dat de saus écht te dik wordt.
  6. Schep rijst, wok groente en de tofu op je bord en bestrooi het met wat sesamzaadjes.
  7. Eet smakelijk!

Recept van Veerle,
Diëtist en Leefstijlcoach