‘’Een doolhof aan informatie’’

Afgelopen maand zat dhr. P. tegenover me. Het is zichtbaar dat dhr. Parkinson heeft: starre uitdrukking, trillende handen, loopt gebogen achter zijn rollator en zet kleine pasjes. Dhr. gaf aan al 6 jaar de ziekte van Parkinson te hebben, maar nog nooit bij een dietist te zijn geweest. Ik vroeg hem wat hiervoor de reden was, maar het enige wat hij daarover kon zeggen is dat hij niet wist dat dit mogelijk was.

In al de jaren dat dhr. Parkinson heeft, is hij samen met zijn vrouw terecht gekomen in een doolhof van hulpmiddelen en informatie. Zijn vrouw hielp hem door veel op te zoeken via Google, wat vaak leidde tot tegenovergestelde antwoorden wat veel verwarring opleverde. Dit was zowel voor dhr. als voor mevr. erg frustrerend. Zo gaf mevr. aan gelezen te hebben dat haar man niet veel eiwitten mocht consumeren i.v.m. zijn medicatie levodopa, terwijl het volgende advies hiervoor geldt:

‘’De aanbevolen hoeveelheid eiwitten voor mensen met de Ziekte van Parkinson die levodopa gebruiken (en bij wie geen sprake is van ondervoeding) is gelijk aan die voor gezonde volwassenen: 0,8 gram eiwit/kg actueel lichaamsgewicht’’.

Zijn vrouw keek verbaasd op en zei dat ze écht had gelezen dat haar man niet te veel eiwitten mocht vanwege de competitie tussen eiwitten en levodopa. Dhr. at hierdoor o.a. zijn zondagmiddag eitje niet meer en sloeg zijn melk voortaan over. Dit terwijl hij hier zo van kon genieten. Hij merkte ook dat zowel zijn kracht als zijn gewicht duidelijk minder zijn geworden sinds hij minder eiwitten is gaan eten.

Ik heb meneer en mevrouw uitgelegd dat het klopt dat eiwitten zowel bij de opname in de darm, als bij de passage van de bloed-hersenbarrière een competitie aangaan met levodopa en daardoor mogelijk het effect van levodopa remmen. Maar eiwitten zijn belangrijke voedings- en bouwstoffen. Zo dragen eiwitten bij aan het behoud en de groei van de spiermassa. Ook spelen ze een rol bij het herstel van spieren na een training of flinke inspanning.

Dhr. is na ons gesprek 70 gram eiwitten per dag gaan consumeren (0,8 g eiwitten x 87,3 kilo) en merkt na een aantal weken al groot verschil in zijn kracht. Daarnaast let hij op de juiste spreiding van eiwit gedurende de dag (20-25 gram eiwitten per maaltijd moment) en heeft aandacht voor de timing van de levodopa rondom de maaltijdmomenten.  Hierdoor is er weinig kans dat eiwitten de competitie met levodopa aangaan. Dhr. kan nu samen met zijn fysiotherapeut zijn spiermassa weer gaan opbouwen om daarmee weer fit en sterk te worden!

Veerle Zeller, augustus 2021

afbeelding: https://www.fit.nl/