Het is weer lente! En dat betekent, helaas voor veel mensen, ook weer het hooikoorts seizoen. Maar wist je dat hooikoorts (ook wel bekend als pollen allergie) ook een invloed kan hebben op hoe jij je voeding kunt verdragen? In deze blogpost vertellen wij je er meer over.

Hoe werkt het?
In voedingsmiddelen komen eiwitten voor die qua samenstelling sterk lijken op de eiwitten in pollen. Als je hooikoorts hebt en allergisch bent voor specifieke pollen, reageert je lichaam op een eiwit in die pollen. Stel je dit eiwit voor als een streepjescode die door je lichaam wordt gescand. Als je lichaam deze streepjescode herkent als een vreemde of gevaarlijke stof, reageert het met symptomen zoals een loopneus of jeuk.

Interessant is dat soms de streepjescodes van verschillende stoffen zo sterk op elkaar lijken dat je lichaam ze niet kan onderscheiden. Hierdoor kan je lichaam bijvoorbeeld een appel beschouwen als een berkenpol, wat een allergische reactie kan veroorzaken. Dit fenomeen staat bekend als een kruisreactie en komt vaak voor bij diverse soorten hooikoorts, zoals berkenpollenallergie en graspollenallergie. 

Voedingsmiddelen die kruisreacties veroorzaken
Er zijn specifieke voedingsmiddelen die vaak kruisreacties veroorzaken bij mensen met hooikoorts. Enkele van deze voedingsmiddelen zijn:

Bij berkenpollen allergie
– Vruchten en noten zoals appel, peer, hazelnoot, kers, pinda, amandel, aardappel, tomaat, selderij, wortel.
– Steenvruchten zoals kersen, perziken, pruimen.

Bij bijvoetpollen allergie
– Keukenkruiden zoals koriander, komijn, anijs, dille.
– Voedingsmiddelen zoals selderij, wortel, appel, kiwi.

Bij graspollen allergie
– Voedingsmiddelen zoals aardappel, ananas, appel, peer, tomaat, wortel.

Wat kun je doen?
Als je merkt dat bepaalde voedingsmiddelen je hooikoortssymptomen verergeren, kan het nuttig zijn om deze voedingsmiddelen te vermijden (vooral tijdens het hooikoorts seizoen) of je dieet aan te passen. Voor meer informatie, handige lijstjes en tips over hoe je hooikoorts en kruisreacties met voeding kunt voorkomen, neem contact op met een van onze allergie diëtisten Anne of Liza. Zij staan klaar om je te ondersteunen op jouw weg naar een evenwichtig voedingspatroon in combinatie met je hooikoorts.

ProFitt Fan!

Interesse in meer praktische voedingstips en bruikbare informatie?!
Volg ons op Insta!

ProFitt’s insta!